mandag den 15. juli 2013

Undslip Big Brother's styresystem

  • Dit styresystem er inficeret med 'bagdøre'
  • Din mailbox bliver læst af andre end dig
  • Dine vaner og personlige præferencer er kendt af et par tusinde firmaer
  • Dine konti på sociale netværk er hacket
  • Dine sms'er og samtaler er optaget
  • Dit personnummer er ikke hemmeligt længere
  • Din NEM-ID-konto er en tvivlsom sag
  • Dit kreditkort er ikke svært at kopiere
  • Din identitet kan stjæles - Post Danmark reklamerer minsandten for en forsikring mod den slags, der er gået kommers i identitetstyveri!
Dette er virkeligheden lige nu i disse NSA-whistleblowertider. Hvad den sag i øvrigt handler om, skal vi ikke snakke om her. Virkeligheden er ikke til at komme udenom, og det er faktisk ikke nogen nyhed, for det har været en realitet i over 20 år. Statsgodkendt kriminalitet (NSA) blandes op med privat kriminalitet i en uskøn pærevælling.

I stedet for at beskrive vejen ind i labyrinten, vil jeg denne gang beskrive et par af vejene ud af den. Jeg vil koncentrere mig om din computer, for det er det, jeg har erfaring med.

De usikre systemer
Den herskende opfattelse går på, at Windows og MacOS er brugervenlige styresystemer, og at alt andet er for nørder. Mht. Windows så har Windows 8 modbevist det udsagn, for det er da godtnok det mest kringlede og brugeruvenlige system, der til dato er kommet ud af den fabrik. At det så har direkte hul igennem til NSA, gør det ikke bedre, men det har i øvrigt alle Windows-versioner bortset fra en tidlig version af Windows 95 haft.

Jeg vil lige indskyde, at jeg selv er bruger af computere, der kører Windows 8, Windows XP og MacOS Mountain Lion. Derudover bruger jeg som privatperson Linux Mint. Derom senere, for det er min hovedpointe.

MacOS er - jeg er nødt til at sige det - et fantastisk styresystem, og jeg har været mac-bruger i 13 år. Lidt nørdsnak: Jeg kører alle mine Adobe-programmer her, jeg klipper film på en minimac med 32 GB ram og multiprocessor-understøttelse, jeg har bygget fabrikker i CAD-programmer for et arkitektfirma, jeg har bygget 3D-præsentationer for designfirmaer, jeg har lavet et utal af Flash-projekter og websites på min mac.

Men jeg er nødt til at sige det: MacOS har også indbyggede bagdøre ligesom Windows. Efter at mac'en blev hypet og boomede helt vildt hos ungdommerne og hipsterne, så er platformen selvfølgelig blevet vigtig for dem, der ønsker at udspionere og kontrollere os. En forkert opfattelse her er, at virus også hærger løs på Macs. Det er faktisk ikke rigtigt. Mac'en er utrolig sikker overfor vira, og hvis du kører virusprogram på en mac, går du med livrem og seler og bruger kondom, pessar og spiral på én gang. Du skal holde øje med malware, spyware, scareware og andet, men det er ikke vira. En virus er et program, der replikerer sig på din computer og kører sit eget liv.

Men Mac'en er ikke længere et privatsikret system. Det samme gælder for iPhone og iPad.

Alternativet uden sur røv - det sikre system
Der findes et meget potent alternativ til Windows og Mac, og det hedder Linux.

The un-subservient penguin

Mytologien går her på, at det er bruger-uvenligt, og at man er nødt til at skrive dybe koder i sorte vinduer med hvid tekst. Det passer ikke længere. Man kan gøre det, hvis man ønsker det, og hvis man er i stand til det, men med de nyeste brugerflader er Linux blevet ligeså nem - jeg vil sige nemmere - end både Windows og MacOS.

Sagen er, at der ikke står Linux på væggene nede hos Fona, og der er ikke Linux præ-installeret, når du køber en PC. Det bliver altså ikke serveret på dåse for dig, uden at du skal røre en finger.

Når det er sagt, så vender billedet fuldstændigt. Du skal bare lige røre en finger, og så har du et sprit-nyt styresystem, der ikke sucker som de andre. Du går ind på sitet: http://www.linuxmint.com/ og downloader hele systemet. Det kan du ikke gøre med Windows eller MacOS. Systemet kan være på en DVD, som du brænder - husk at det skal være en DVD, der er 'bootable'. Så slukker du for computeren og tænder igen med DVD'en i og vups! så har du et nyt system.

Du har oven i købet to muligheder: du kan rydde hele computerdisken og installere Linux - det har jeg gjort - eller du kan installere det ved siden af Windows. Og her bliver det interessant, for vha. et program, der hedder Wine, kan du køre Windows-programmer via Linux, når de ligger på en anden partition. Du kan også til enhver tid (uden Wine) browse indover alle mapper og filer, der ligger i din Windows-partition.

Alt findes her
Men jeg tror, der vil ske følgende: du vil opdage, at du overhovedet ikke har brug for Windows, for alt findes i Linux.

Som professionel bruger et der kun et eneste program, jeg ikke kan finde i Linux, og det er mit favoritprogram Flash. Det findes simpelthen ikke.

Men ellers findes alt andet. Der er:
  • Billedbehandling - GIMP erstatter fuldstændig Photoshop.
  • Mailklient - Mozilla Thunderbird og Eudora kører den hårdeste mail-service. Overvej i øvrigt, om de vil gave en gmail. Hvorfor ikke bruge helt uafhængige mailtjenester, der kører på kontrollerede servere. Et eksempel fra Schweitz hedder MyKolab.com.
  • Lydbehandling - Audacity er et professionelt lydprogram.
  • Office - Libre Office er fuldt ud kompatibelt med Microsoft Office, jeg mener simpelthen, at det er bedre.
  • 3D - Blender er state-of-the-art indenfor 3D-grafik og animation.
  • Server - Apache-serveren er uden seriøs konkurrence.
  • FTP - FileZilla er oprindeligt en Linux projekt, der nu findes på alle platforme.
  • Medie - det samme gælder for VLC Media Player.
  • Banshee er alternativet til iTunes.
  • Screendump - kSnapshot tager et billede af skærmen.
  • Browsere - både Firefox, Opera og en særlig browser kaldet IceCat. Du kan også køre Tor-browseren, så har du nærmest rustning på. Men blot en simpel ting som at bruge startpage.com i stedet for Google og at tilføje et et par simple plugins til Firefox, der hedder HTTPS Everywhere og Disconnect, gør en forskel. Det ene gennemtvinger https:// protokollen alle steder, det andet blokerer tracking fra third-party-firmaer.
  • Verdenskort - brug OpenStreetMap i stedet for Googlemaps eller Google Earth. Det behøver du i øvrigt ikke Linux til. Du kan oprette en konto og være medredaktør, for det er et kollaborativt verdens-gadekort.
  • Sociale netværk - jeg er bare nødt til at sige det: drop Facebook og få dig et liv. Og hvis du mener, at du er så afhængig af det dope, så gør som det, som meget får gør: tage aktivt stilling til privatindstillingerne - og der er mange - og log af, hver gang du er færdig.
Hvis du er til OpenSource chatprogrammer, findes de. Alt findes i Linux. Skype og som sagt Facebook er nu også NSA-gennemhullet, men Linux har alternativer.

Der er flere under-alternativer i Linux. Der er Mint, der er Ubuntu, der er Debian. Der er en stribe systemer. Hvis du ønsker er system, der er en middelalderlig mur af ubrydelig sikkerhed, så findes der en Linux-version. Hvis du er til en spillemaskine, der emulere alle konsoller på markedet, så har Linux den. Hvis du er til lækker brugervenlighed, så er mit yndlingsystem Linux Mint en mulighed. Hvis du er til et system, der kan twistes til at se ud, som netop du har lyst til, så skal du ikke vælge Windows eller MacOS, som altid ligner - guess what? - Windows og MacOS. Så skal du vælge Linux.

Hvad er der så specielt ved Linux?
  • Du har højeste grad af sikkerhed. Systemet kan ikke hackes, medmindre du kører som _root-bruger og forærer dit password væk. I Linux er der streng adskillelse mellem normal bruger og _root-bruger, og kun administratorer af servere har brug for at køre på dybeste niveau. På Windows derimod bliver først oprettede bruger automatisk tildelt administrator-rettigheder.
  • Alle programmer + styresystemet er gratis. Der findes selvfølgelig også programmer, du betaler for, hvis du har lyst, men alle grundlæggende programmer er gratis. 
  • Alle programmer er OpenSource. Det betyder, at al kode er dobbel-dobbeltjekket af det åbne community. Hvis du ovenikøbet selv kan knække kode, kan du skrive videre på grundkoden.
  • Systemet sviner ikke til som Windows. Du skal ikke køre de-fragmenteringsprogram, systemet bliver ikke langsommere og langsommere.
  • Virus er ikke et egentligt problem. Der findes lidt over 40 kendte vira for Linux, der findes 60.000 for Windows. En simpel e-mail-scanner er nok. Linux har desuden en effektiv firewall i modsætning til Windows.
  • Linux er et stykke teknologisk bio-diversitet. Windows - og MacOS - er en monokultur. Hvis en sygdom rammer en monokultur, går den ned sammen med sig selv. Hvis sygdom rammer i bio-diversitet, går det ud over en enkelt art, og resten overlever. Der findes en interessant artikel om det:
    growth of the Microsoft monoculture in computing
Yderligere software
Det var så styresystemet. Hvis du yderligere ønsker sikkerhed og privatliv, så vil jeg anbefale Tor-projektet. Kombinationen af Tor-Browser-miljøet med det underliggende styresystem er en stærk kombination. Der findes yderligere

Men i stedet for, at jeg laver en liste over alle de muligheder, der er, vil jeg henvise til dette site, som siger det hele:
https://prism-break.org/
Dette site giver også vejledning i, hvad du kan gøre på din mobiltelefon.

Bryd ud af PRISM.

Jeg er ikke naiv og tror, at NSA/Google, der fx. kører denne blogtjeneste, ikke ved, hvad jeg skriver. Men når først jeg har skrevet det, så er det jo offentligt, og så er de velkommen til at læse og lagre, så meget de lyster. De kan bare ikke vade rundt i mit kontor, før-under-efter jeg er logget ind og sidder og skriver.

Det er også efterhånden kommet frem, at der tappes ind i de transnationale lyslederkabler, så grundlæggende al trafik på nettet bliver fanget. Men det er stadig muligt at beskytte os selv, og der er ingen grund til at gøre det hamrende let for dem.

Nogen vil indevende, at det blot er fordi, Linux ikke er på monopolniveau mht. bruger, at man ikke interesserer sig for systemet. Der er kun en snert af sandhed over det. MacOS systemet nærmer sig noget, der ligner, og mht. til vira, er der ikke flere end for Linux. Det skyldes simpelthen systemets konstruktion.

Forfatteren Scott Granneman skrev tilbage i 2003 i følgende artikel Linux vs. Windows viruses:
For all these reasons, even if a few individuals got infected with a virus due to extremely foolish behavior, it's unlikely the virus would spread to other machines. Unlike Sobig.F, which is the fastest spreading virus ever, a Linux-based Virus would fizzle out quickly. Windows is an inviting petri dish for viruses and worms, while Linux is a hostile environment for such nasties.
Hans udsagn gælder stadig 10 år efter. Eneste forskel på Linux dengang og i dag er, at systemet er ligeså lækkert og nemt at bruge, som de andre systemer, og sammenlignet med håbløse Windows 8 er det langt nemmere.

Bare spørg Richard Stallman, stifteren af GNU-projektet, som bla. Linux er en del af.
http://rt.com/shows/sophieco/snowden-leak-privacy-surveillance-093/

___________________________________________

Vejledning til gearskift
Synes du stadig, at det ligner teori, og er du nervøs for at hoppe ud i det, selvom du er nysgerrig?

Følgende er derfor den konkrete opskrift til at installere Linux med livrem og seler og fuld fortrydelsesret. Du starter i Windows og forbereder det, der kaldes en Dual Boot. Når du har gjort det, vil du altid blive spurgt ved start, om du vil starte Windows - business as usual - eller Linux. Hvis du fortryder, kan du fjerne Linux fra Windows igen - no harm done (bortset fra den, Window udøver mod dit liv hver dag... 

Ryd pladsen i Windows
  • Download Linux Mint/Ubuntu og brænd .iso-filen (diskbillede) på en DVD (det kan også gøres med en usb-stift). Der findes en række andre såkaldte Linux Builds, men fremgangsmåden vil være ca. den samme.
  • højreklik Denne computer og vælg Manage/administrer (eng. el. da, jeg kender ikke din sprogversion)
  • Under Storage/lagerenheder klik Disk management
  • Præ-partitionering af C:
    - Højreklip på partitionen (C:) og vælg Shrink volume
    - Vælg størrelse på shrink fx 40 Gb = 40.000 Mb – du vil se et Unallocated felt
Partitionér og installér i Linux
  • Genstart med Linux DVD og der bootes fra disk. De første stadier er selvforklarende. På et punkt når du frem til valget 'Do something else'. Her kaldes området, der ikke er allokeret for Free space.
  • Vælg Free space og klik Add
  • Logical partion sættes til 500 Mb – Use as: Swap area
  • Primary partition sættes til resten og Mount point: / (_root)
  • Vælg det nye navn fx. /dev/sda4 type ext4 og installér. Resten er selvforklarende.

    Du kan selvfølgelig også gøre ligesom jeg gjorde: Spring hele præ-partitionenringen over, start fra DVD og i stedet for 'Do something else' bare gøre, hvad der allerede er valgt som default: 'DO IT!'.
    Husk lige at have backet alt op først, for nu bliver hele disken formatteret.

    Du kan også gå i den anden retning og bare prøvekøre Linux direkte fra disken som et program. Her kan du i princippet gøre alt, men programmet/styresystemet er indlæst i hukommelsen, bortset fra at gemme. Dvs. man bør faktisk kunne gemme ved at browse ind i dine Windows-mapper.

2 kommentarer:

  1. Exempel på en god linux distro: http://solydxk.com review: http://www.youtube.com/watch?v=rPdHeLaRuCU

    SvarSlet
  2. Vil lige nævne Qubes, som måske ikke er så brugervenlig, men nok den sikreste Linux distro.

    Har lige installeret Qubes (skriver p.t. fra Windows 7 i en virtuel maskine i Qubes). Jeg har lavet en Windows 7 template som jeg kan klone nye Windows 7 kopier fra. Ved siden af har jeg en TOR browser der kører Whonix i en disposable VM, så når jeg lukker den er al historie slettet og evt. forsøg på kompromittering.

    SvarSlet